Çklisterklistre

klister·kage

subst.

[Sundeved´Ø, Als´N, spredt i øvrige ØSønJy´N og ´M, spor. i øvrige Sønderjy; se kort]

Tæt afhjemlet
Spredt afhjemlet

= flad, rund kage, lavet af dejrester og vælling til at »gistne med (jf. klister 1, klistre 2) etc., bagt i ovnen sammen med en »bægt brød, og ofte straks givet til husets børn; stedvis også om egentlig småkage (jf. SJyMSkr.1972.444). typerne af småbrød varierede meget fra egn til egn (i Sønderjylland). Ord som »"knæpkager", »"skoldkager", »"klapkager", "klisterkager" og »"skronne" brugtes som betegnelser for sådanne småbrød af forskellig størrelse og form. SJyMSkr.1981.401. Når de bagte, blev der lavet en "klisterka·g" til hver af børnene. Klisterkagen var af rugsigtemel, æltet i kærnemælk, uden krydderier og sukker ¨ Når kagen var trykket ud, var den i omfang lidt mindre end en underkop og ca. 3 cm tyk ¨ Klisterkagen blev bagt direkte på ovnbunden, forrest i ovnen, og den kom ud samtidig med rugbrødene. Børnene fik hver sin klisterkage, så snart den var lidt afkølet. Als. Klisterkagerne ¨ spistes uden Smør og uden for Maaltiderne. Naar man havde bagt i Hjemmene, havde Børnene "Klapka·g" med i Skolen, eller i Marken hos Kvæget ¨ Børnene i Skolen delte gerne ud af deres "Klapka·g" til Kammerater og Veninder, og fik saa til Gengæld af disse, naar de havde med ¨ der var megen Forskel paa Klisterkagerne. Fra enkelte Hjem havde man Klisterkager af Hvedemel, skøre og lækre, men det var en Undtagelse. Sundeved. (til jul) bagtes der altid en "klisterkage" til os og smedens børn. Smedens gjorde selvfølgelig gengæld ¨ En "klisterkage" var enten et stort æble indbagt i franskbrødsdej, eller kun noget dej bagt som en stor, tyk pandekage. VarnæsBirk.1980.19.

Çklisterklistre
Sidens top