helgolænderhelgryns·grød

hel·gryn

subst. _ afvigende 1.sms.led: he·l´ $Anholt.

[spor. i Midtjy og SVJy´V; syn.: byg·knægt, han·gryn]

= stort, uvalset byggryn. ¡nå¿r wi kåm ¡hi¿m, så sku wi ¡hå¿ nåÛ ¡gåt å ¡e·Û, få ¡så fek wi ¡æjèkªwæ¬èñ, å ¡di wa ¡ge·n ¡kå·©en a ¡he·lªgrin, å ¡så ªslow di nåÛ ¡æjèk ¡i¿ å ¡så let ¡sokèr = når vi kom hjem (efter at have slået marehalm), så skulle vi have noget godt at spise, for så fik vi »eddikevælling, og den (egl.: de) var gerne kogt af helgryn, og så slog de noget eddike i og så lidt sukker. $Anholt. Det almindelige (til at koge grød på) var store Byggryn, som vi kaldte "Hielgryn", der kogtes i Kærnemælk eller sur Mælk i en Lergryde. Klinting.VS.17.

helgolænderhelgryns·grød
Sidens top