![]() | ![]() |
subst. _ el. (i to ord) grov brød.
[Nord- og Midtjy (dog ikke optegnet fra Læsø og Anholt), Bjerre, spredt i øvrige Jyll (± Als og Vadehavsøerne); se kort; syn.: grov·kage]
![]() | ![]() ![]() |
= rugbrød (om brødtypen, jf. Ìbrød 1.1; i Syd- og Sønderjy samt Østjy´M tillige om det enkelte brød, jf. Ìbrød 4; se Ord&Sag.1989.46ff.). I min første Barndom bagtes i Reglen kun de to Brødsorter Grovbrød og Sigtebrød. MØJy. di bagt ¡ejk ¡si¿l ¡gråw·ªbrø¿, mæn ¡kjöbt ¡hwæ¿r ¡lur·da æ par ¡o·t puñs ¡gråw·ªka©èr a ¡ba·©èrèn = de bagte ikke selv grovbrød, men købte hver lørdag et par otte punds rugbrød hos bageren. $Haverslev. Rugmelet blev aftemset (= sigtet); det aftemsede Mel lavedes der Kage (dvs. »finbrød 1) af, det grove blev brugt til Brød (dvs. grovbrød). Grovbrødet blev syret et helt Døgn. SJyMSkr.13.101. hwis dæ sku bå©ès ¡gròw·ªbrø¿è, ¡så sku è ¡ow¶n ¡i¬ès i¡jÉn, ¡nå¿r è ¡se§tèªbrø¿è wa ¡fær· = hvis der skulle bages grovbrød, så skulle ovnen ildes igen, når sigtebrødet var færdige. $Torsted. no bè¡gyñè de ¡gråw· ¡brø¿ å de ¡tyñ· ¡øl = nu begynder det grove brød og det tynde øl (sagde man dagen efter helligtrekonger; i juletiden havde man fået sigtebrød og »godtøl). $Bjerre. I Skolen var der Børn, som ikke havde anden Mellemmad med end Grovbrød med et ganske tyndt Lag Sirup paa. KThuborg.Harboøre.276.
![]() | ![]() |
Sidens top |