gadegade·brev

gade·basse

subst. _ afvigende 1.sms.led: også *gor´ Ommers´Ø, Djurs´NV (muligvis opfattet som gård´). _ 2.sms.led: ´basi alm.; også (formentlig yngre) *´bas Ommers´Ø, Djurs´NV. _ genus: mask./fk. (K 7.2). _ plur.: ´er (K 6.2) alm.; også (formentlig yngre) ´basèr Ommers, MØJy´N, Djurs.

[1661: Gaedbasi (tilnavn el. titel?) FramlevH (ØH.1948.28); 1684: gadbasse (Kalkar.II.2); < gade 2.1; 2.sms.led af uvis opr., muligvis opr. samme ord som Ìbas (= mester etc.), men i så fald omtolket til (og udtalt som) Ìbasse 2, jf. AFSchmidt.JV.43f.; Ommers´Ø, Djurs (±NØ, ± Samsø), MØJy´N (med tilgrænsende sogne af Fjends), spor. i Ommers´V og MØJy´S; se kort; forældet]

Tæt afhjemlet

= leder af karlenes lav (inden for landsbyfællesskabet); stod (i reglen sammen med 1´3 ligemænd el. hjælpere) for arrangementet af fx »legestue, tildeling af »gadelam, »nytårsgave etc., og antages at have haft et vist ansvar for opretholdelse af ro og orden, når landsbyens ungdom kom sammen (jf. DF.VII.83); valgt for et år ad gangen (i alm. af byens karle), enten i en legestue op mod jul (Ommers´Ø, nordligste MØJy) eller efter bålfesten valborgaften (øvrige MØJy, Djurs); funktionen uddør de fleste steder i 1860´90¶erne; jf. (vedr. ritualer omkring valget af gadebasse) AFSchmidt.JV., AarbRanders.1953.5ff., DSt.1930.123ff. Til at besørge alle tilberedelser til en nyaarslegestue, bliver der i den foregaaende legestue udtaget to som kaldes gorbasser ¨ (man) søger at faa dem løftet til loftet i en saadan hast, at de ikke faar tid til at sætte sig til modværge; naar de saa har naaet loftet, er de lovlig kaaret ¨ Dette foregaar i den østlige del af Gjerlev herred. Ommers. Efter at Blussene (dvs. valborgblussene) var slukkede, samledes Sognets Piger og Karle, og Aftenens Hovedbegivenhed var at udtage "Gaaibassier". Disse der var paa Valg hvert Aar kunde ikke genvælges ¨ I Forvejen havde de (afgående gadebasser) aftalt, hvem der skulde være deres Afløser i Embedet. HasleH (ØH.1936.85f.). Tre Karle, "Gaaibassierne" ¨ gik ¨ til en af Gaardene og forlangte Legestue (dvs. bad om, at den næste legestue kunne holdes der på gården)¨ Det var ikke rart at være ugleset blandt Tjenestefolkene i Sognet, saa det var tidt mere af Frygt end af Lyst, at Manden og Konen i Gaarden gik ind paa "Gaaibassiernes" Forlangende. ØH.1936.85. Fordelingen af "Lammene" var naturligvis en vanskelig Sag, der kunde give Anledning til megen Misundelse, og de tre Gå·bassie havde her Lejlighed til at hævne sig paa dem, de var vrede paa. Fordelingen blev bekendtgjort Skærtorsdag Aften ved, at Gå·bassiern raabte Parrenes Navne op. AarbRanders.1947.78. Gadebassen og hans to Drenge (dvs. medhjælpere, næstkommanderende) havde valgt sig de fermeste Piger til Gadelam, og disse, Forpigerne eller Køkkenpigerne kaldede, stode for Madlavningen og Anretningen (ved landsbyens »pinsegilde). DjursSH (AarbRanders.1940.30f.). alle disse Bøder (for at tabe neg af hjemkørende kornlæs etc.) kaldtes med et Fællesnævner Hønsøl (= »hønseøl), og Byens Gaadbasser ¨ blev af de andre Unge i Byen underrettet om, saasnart en skulde give Hønsøl, og Gaadbasserne bestemte saa, naar der skulde være »Hønsegilde. GaltenH. _ (nogle steder er gadelamsskikken kopieret af landsbyens børn, jf. børne·lag:) Folkeminder.1957.104. \ (også, men vel misforstået:) om karl i forhold til vedkommendes »gadelam. *MiddelsomH (Ommers; Krist.JyA.IV.11). *AarbLysgaard.1920.85.

gadegade·brev
Sidens top