![]() | ![]() |
subst. _ med sideformerne bottel·ost, butter·ost. _ 1.sms.led: båtèr´ $Tvis; bå§tèr´ Hards´SV (vsa. *botel´); skrevet *botter´, *buttel´, *butter´ spredt i øvrige Hards, i SVJy og ØSønJy; Ábåtè´ $Løjt, $Rise (vsa. Ábårè´); båtè´, botè´ Sundeved; bå·tè´ Als; borè´ NRangstrupH; *borre´ Tønder.
[Hards´SV, ØSønJy´M, spredt i Hards´SØ, ØSønJy´N, SØJy´S, på Fanø og Als, spor. i Hards´NV; se kort; syn.: bidder·ost 1]
![]() | ![]() ![]() |
= tørret surmælksost, knapost; især fremstillet af kærnemælk (stedvis af »råmælk el. fåremælk), ofte tilsat kommen; der æltes smør ind i ostene, jf. F. "Bottevost" ¨ blev formede som smaa Brød eller Rundstykker (og lagt) paa en Hylde inde under Tagskægget. Her laa de en Tid, til de blev gule med en pikant bitter Smag. Sundeved. Botte´Ost laa til Lagring i Høet, den var grøn af Mug udvendig, men hvid og stenhaard inden i; sammen med Bakskuld (jf. bak·skulde) var den mange Menneskers eneste Paalæg. Fanø (ASørensen.VH.116). OHøjrup.L.82. \ (også) = blød, utørret ostemasse. butèwåst fremstilledes (ved), at kærnemælk blev varmet op i en lærredspose, så vallen kunne løbe fra (jf. botter). Man kom så salt og kommen i ostemassen, og den kunne straks spises. *Holmsland.
![]() | ![]() |
Sidens top |