![]() | ![]() |
subst.
[< tysk Kälbertanz (vel via rigsmål, jf. ODS. Kalvedans 3); spor. i Nørrejy, desuden én kilde fra SønJy]
= ret lavet af råmælk (ofte blandet med anden mælk). af anden Malkning (efter at koen havde kælvet) lavede hun en Ret, som kaldtes Kalvedans; den tillavedes saaledes: Mælken kom i en Gryde, som sattes paa Ilden, og naar Mælken kogte, blev der rørt lidt timset (sigtet) Bygmel i, saa det blev som en tyk Vælling, hvorpaa der undertiden kom lidt stødt Kanel. AarbHards.1914.116. kal·dans (blev lavet således:) Først satte man mælk over ilden, og når den var ved at koge, så hældte man under stadig omrøren råmælk i af første mål mælk en ko gav. Man kom lidt annis i, brækkede brød i og hældte op i et fad, og retten var færdig. HPHansen.HS.62. Kalvedands _ gammel Ret lavet af tredie eller fjerde Maal Raamælk, sat over at koge med Kanel og lidt Sukker, hældt op i en Buddingsform, hvori der var hældt rundt med Karamel, brændt Sukker. Raamælken kogte et Par Timer, til den blev stiv; spistes næste Dag. SVJy. (spec.:) Kalldans _ Kalvekød i Gele, svarende til Sylte, som laves af Svinekød. SønJy. \ også kaldt: kalve·leg. *Hards (HPHansen.Opt.).
![]() | ![]() |
Sidens top |