Çgrattegratter

gratte·ost

subst. _ 1.sms.led: grat´

[formentlig < Ìgratte (= kramme); MØJy´S og ´M, spor. i MØJy´NØ og på Mols samt i ældre kilder fra Ommers, Horsens og Bjerre; se kort; syn.: bidder·ost, knap·ost]

Tæt afhjemlet

= lille surmælksost. Ommers (OBork.1814). gratosten ¨ blev lavet af tyk sur mælk eller kærnemælk, der blev opvarmet til kogepunktet. Når den så havde stået en tid, var al osten sunket til bunds, så vallen kunde hældes oven af; efter endnu en lettere udpresning i osteklædet blev ostemassen sat hen på et lunt sted i en krukke for at "ramme". Der kom vist altid kommen i denne ost ¨ Massen blev formet i hånden som ganske små brød eller i blikforme med løs bund, men altid små. Disse oste regnedes af kendere for en delikatesse, og en del blev ført til torvs og solgt. VLisbjergH (DF.X.33). Saa ud at arbejde i Marken til Kl. 9, da fik vi Formiddags Mellemmad, der bestod af Smørrebrød med Sødost (= almindelig ost) og Gratvost til Paalæg. HjelmslevH.

Çgrattegratter
Sidens top