![]() | ![]() |
subst. _ el. (i to ord) ¡grøn langkål ($Tvis). _ afvigende 1.sms.led: grèn´ $Vorning.
[spredt afhjemlet; syn.: lang·kål, grøn·kål 2.2´3]
= middagsret tilberedt af hakket grønkål, oftest stuvet (med varierende opskrifter, jf. EKWestergaard.DE.41f.+84+90+250). grön¡lång¶koo¶l = julespise i størstedelen af Vendsyssel, bestående af kogte grønkål. Dagen før Lillejuleaften koges grønkål til hele julen i gruekedlen; den kogte kål krystes til nævestore boller, som helst skal kunne holde sig friske til helligtrekonger. Hver dag julen igennem tages nogle boller, hakkes lidt og varmes i panden med fedt fra kødkogningen før jul, og grønlangkålen spises nu, med et drys af sukker og kanel over, til koldt, kogt flæsk og medisterpølse. AEsp.VO. Grønlangkål blev lavet af Grønkaal, hakket i lange Trevler med en Hakkekniv paa et Hakkebræt, og Trevlerne blev ikke kogt helt ud i den anvendte Mælk. MØJy. Juleaftensnadveren (= aftensmaden juleaften) var Grønlangkaal med Svinehoved. SJyMSkr.1937´38.175.
![]() | ![]() |
Sidens top |