godt·skaftetgodtøls·tønde

godt·øl

subst. _ el. (i to ord) godt øl. _ 1.sms.led: udtales som neutr. af »Çgod.

[< Çgod 2; spredt i Nørrejy, spor. i SønJy; syn.: gammel·øl]

= lagret, stærkt øl, som drikkes ved særlige lejligheder (især jul). Den første Karfuld (øl), der tappes, er selvfølgelig den bedste, og skal der laves "gammelt Øl" til Høsten eller "godt Øl" til Julen, holdes dette for sig selv. Anden og tredie Lag (dvs. tapning) blev saa blandet sammen (til daglig brug). KrSøndergaard.G.19. der blev ¨ ofte baade Godtøl og »Dagligøl. Godtøllet kom saa i et mindre Anker og Dagligøllet i den store Tønde. Somme Tider blev der tappet noget Øl paa Flasker og saa kom der lidt Sukker og en Rosin i hver Flaske. ØSønJy. Der maatte ingen fremmede gaa ud af Huset i Julen, uden at vedkommende havde faaet en Skænk (et Glas Godtøl og en Kage) ellers bar man Julen ud. AarbThisted.1951.258. (ved »majgilde gik der et glas rundt) pyntet med Grønt og Blomster ¨ fyldt med det hjemmebryggede gamle "Godtøl", og enhver skulde drikke. SJyMSkr.1931´32.15. _ (spec., med bf. af neutr.´form:) de ¡gò§t ªÒl sku ¡í nu ¡fla·skèr = godtøllet skulle i nogle flasker (dvs. hældes på flasker). Thy.

godt·skaftetgodtøls·tønde
Sidens top