![]() | ![]() |
subst. _ 1.sms.led: Ék´, æ(k)´ Han; É(k)´ Thy´N og ´M (også e·´ $Torsted); e·©´ HassingH (spor. også *æ(k)); spor. skrevet *æg´, *ægge (pga. folkeetymologisk tilknytning til æg x).
[muligvis < tysk el. nedertysk ecke (= hjørne, kant, vinkel); Han og Thy (±S); se kort]
![]() | ![]() |
= lille rektangulært el. rombeformet brød bagt af hvede´ el. rugsigtemel, ca. 10´15 cm. langt og 7´8 cm bredt; blev opr. kun bagt til jul. ¡Éªka©èr blev skåret ud af en armtyk dejrulle, der trykkes noget flad og skæres ud på tværs ¨ De skal helst stå så langt fra hinanden i ovnen, at de ikke vokser sammen under bagningen. De skæres over på tværs i tre stykker (over´, mellem´ og underdel) og spises med smør og pålæg. Der bruges ikke æg til dejen. $Torsted. Til de mindste børn blev en ækage nappet i den ene ende, så der fremkom en hale, og en lille klat dej blev trillet og formet til hals og hoved, og snart blev det til en and (jf. vak x). ØHanH. Først (i julebagningen) bagte vi Ægkager og Boller, flere Ovnfulde, saa bagte vi Sigtebrød, Julekage, Smaakager, Rugbrød. AarbThisted.1933.341.
![]() | ![]() |
Sidens top |