eftermiddags·mandeftermiddags·mellemmål

eftermiddags·mellemmad

subst.

[spredt afhjemlet (dog kun spor. i Sønderjy); syn.: eftermiddags·mellemmål, eftermiddags·mellemunden]

= eftermiddagsmåltid, som man spiste om sommeren (stedvis også om vinteren), alm. kl. 16´17; bestod oftest af smurt brød med salt, ost el. kødpålæg; i MØJy foretrak man spor. æggekage el. pandekage; oftest fik man øl (stedvis også brændevin) til, iflg. enkelte optegnelser dog mælk; når man arbejdede i marken, medbragte man eftermiddagsmellemmaden (eller fik den bragt) og spiste den under en pause i arbejdet. Schade.Mors.352. Kl. 5 spistes Eftermiddagsmelmaden, og derefter arbejdedes til Kl. 8. Ussing.Erritsø.43. ¡a§tèmeÛèsªm欷mèÛ de be¡gyñt vi ¡mæj ve ¡kjørmès = eftermiddagsmellemmad det begyndte vi med ved »kyndelmisse. $Bjerre. Høstede vi Korn, fik vi Pandekager baaret ud i Marken til Eftermiddagsmellemmad og Syltetøj eller Sirup at dyppe Pandekagerne i, men først aabnede Mandfolkene Appetitten med en Dram og en Bid Brød. ØH.1936.72.

eftermiddags·mandeftermiddags·mellemmål
Sidens top