![]() | ![]() |
Se også Ìbranke (subst.), Èbranke (verb.)
verb. _ braµ·k/braµk/braµ§k/Ábraµk (K 1.5, K 1.6) alm.; brå·µk/bråµk (K 1.5) Vends, Læsø; bråµ·k Thy (±S), Mors, $Tved; broµk spor. i MØJy´NØ; broµ·k $SSamsø. _ bøjning: ´er ´et ´et (K 6.2, K 6.1).
1) = brune; stege [spredt afhjemlet] hun braµkèt ¡my¿l te a ¡såw·s, å så blöw de ¡sø·Ûèt ¡let = hun brankede mel til sovsen, og så blev det sødet lidt. $Ål. nogle ville gerne have det (dvs. hjernen af den parterede gris) braµkèt ¡i¶ è ¡pañ· (= stegt i panden). $Bjerre. wi ska hå nøj å æ ¡må¬t ¡bråµkèÛ fu·è å gi ku¡lø¿è po æ ¡øl = vi skal have noget af malten brunet for at give kulør på øllet. Thy. \ branke ¡af = afsmelte [spor. afhjemlet; syn.: Çbrade] det sidste fedt, især det med kirtler i, brankes af til skosmørelse. Sønderjy´N. braµk ta϶è å¿ = smelte talg af. $Vorning.
Forrige betydning - Næste betydning
2) = udsætte noget (især fødevarer) for så stærk varme, at det bliver sveden [spredt afhjemlet] do hå nåk ¡bråµ·kèÛ è ¡flæsk = du har nok branket flæsket. $Torsted. \ (ptc., anvendt som adj.:) branket. de ¡bliw¶è så ¡bråµ·kè å så ¡hårt _ ¡så tå wi jo de guè ¡ow¶ è = det (dvs. kød, der steges for hårdt) bliver så branket og så hårdt, så tager vi jo det gode af det. $NSamsø. de ¡lø§tjèr så ¡bråµ·kèÛ = det lugter så branket. $Torsted. (overført:) hæ·r ka èn nåk fo si niès braµ§kè = her kan man nok få sin næse branket (dvs. få sin sag for). $Vroue.
3) = gennemvarme, tørre [spredt i Hards´V, spor. i NJy, NVJy, Sall og SønJy´NV] è ¡su¶èl ¨ ¡dæñ¶ ka jo ¡bråµ·k èÛ = solen, den kan jo branke det (dvs. vasketøjet). Thy. Hvis man straks lukkede Ovnen til igen, kunde den holde en høj Temperatur 2 a 3 Dage; derfor lagde man forskellige Ting derind, som havde godt af at blive bran¶ke, f.Eks. Føld (Fjer og Dun) af Fjerkræ, der var slagtet efter forrige Bagning. Hards.
![]() | ![]() |
Sidens top |