bolkÇbolle

Se også Ìbolde (subst.), Çbolle (subst.), Èbolle (subst.)

Ìbolle

subst. _ (l/¬ K 4.6:) bål·/bål (K 1.3) alm.; bò÷l Vends (spor. vsa. bòl¶), $Læsø; bòl· Thy; bò¬· $Lild, Mors; bo¬¶ $NSamsø; bål¶ $Voldby; Ábol· TonalOmr. (K 1.3); bal $Fjolde. _ genus: fk. alm.; fem. NØVends (K 7.2, spor. dog mask.), $Voldby, Mols; mask. $NSamsø. _ plur.: ´er (K 6.2; dog med tab af evt. stød) alm.; også u.end. $Fjolde.

 Næste betydning

1) = rigsm. (om bagværk) [spredt i Nørrejy, spor. i Sønderjy; syn.: bondedreng 2.1, hedevig, pumle] te fastè¡law¶n bå©èÛ di ¡bòlèr ¡òsè i ¡gamèl ¡daw· _ di blÒw ¡lawèÛ a ¡hwÉÛèbrøsªdÉj¶ mæ ro¡sínèr ªí = til fastelavn bagte de boller også i gamle dage _ de blev lavet af hvedebrødsdej med rosiner i. $Torsted. \ bide i bolle(r), bide til bolles = navn på fastelavnsleg [spor. i Vends, Thy og Hards] Knudsen&Kretzschmer.Sydsl.II.120. \ (spec.) = sigtebrød. *MØJy (F.).

 Forrige betydning  -  Næste betydning

2) = kogt, (rund) klump af fars el. melopbagning anvendt til suppe [Nørrejy, spredt i Sønderjy´N; syn.: klimp x, klump x, kløse x, kumpe x, munk x] Den egentlige gildemad var suppe ¨ med tre slags boller, brødboller, bagte boller (af flormel) og kødboller. Århus´egnen (DF.X.39). så pot hun æ b嬷 i hiñè moñ¶ får o gla§t dæn, o så spøt hun dæn ur i æ wa·rm so§p = så puttede hun bollen i sin mund for at glatte den, og så spyttede hun den ud i den varme suppe. FestskrSkautrup.353. \ faste forb.: brede boller, (el. i et ord) bred·boller = små, runde, flade melboller til suppe [kun optegnet fra 3 sogne i HindstedH, Him´SØ] Bryllupsmiddagen var som første ret kødsuppe med de saakaldte og for Sydøsthimmerland alene kendte "brede" boller. AlsSg. Himmerl.314f. _ hvide boller = suppeboller lavet af en opbagning af smør (el. suppefedt) og mel, hvori der blev rørt æg [spor. i Nørrejy] _ runde boller = små melboller rullet i hånden til suppe [spor. i egnen mellem Vejle og Kolding] AarbVejle.1940.204f.

 Forrige betydning

3) (overført) = fed person [spor. i NVJy, MØJy og på Mols]

bolkÇbolle
Sidens top